Субота, 17.04.2021, 17:40
Вітаю Вас Гість | RSS

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Гості сайту

Каталог статей

Головна » Статті » Читайлик

Читати далі

Туве Янссон (1914-2001)

 

Тестування НаУрок "Туве Янсон. Біографія"

Читати твори Туве Янссон

«Комета прилітає», «Капелюх чарівника», «Зима-чарівниця»

Онлайн - тест Т.Янсон "Капелюх чарівника"

Аудіокниги

"Комета прилітає" 

"Капелюх чарівника"

"Зима-чарівниця"

Сlasstime

Туве Янсон "Комета прилітає"

Туве Янсон "Капелюх чарівника"

Туве Янсон "Зима-чарівниця"

 

Туве Янсон «Капелюх чарівника»

Літературна вікторина

1. Яка була пора року, коли Мумі-троль і друзі вирушили на прогулянку? (весна)

2. Що знайшли друзі? (чорний капелюх)

3. Що робив тато Мумі-троля на ганку? (читав газету)

4. Хто приміряв капелюха? (тато Мумі-троля)

5. Що вирішили зробити з капелюхом? (використовувати як кошик для сміття)

6. Що вкинув Мумі-троль в капелюх? (яєчну шкаралупу)

7. На що перетворилася яєчна скорлупа? (на білі хмаринки)

8. Скільки хмаринок утворилося? (П'ять)

9. На що були схожі на дотик хмарки? (на вату)

10. Де знаходилася мама? (на кухні)

11. Що готувала мама? (запіканку)

12. Що з хмарками робили діти? (вони з ними гралися)

Міні- вікторина

1.  Що  роблять  мумі-  тролі  в  листопаді?    (Впадають  в сплячку)

2.  Скільки днів і ночей проспав Мумі-троль? (100 днів і  100 ночей )

3.  Що робить честь будь-якому будинку в Мумі-долі? (Якщо там не буває сумно)

4.  Коли прокидається Сніф? (На тиждень пізніше інших)

5.  Як виходили з Мумі – дому його мешканці? (По мотузяній драбині)

6.  Чого не люблять мумі – тролі? (Коли багато снігу) 

7.  Що  знайшли  діти  на  вершині  гори,  під  час  своєї  першої прогулянки після сплячки? (Капелюх чарівника)

8.  Як мумі – тролі вирішили використати капелюх чарівника?  (Для паперового сміття)

9.  Де  вирішив  сховатися  Мумі  –  троль,  граючи  з  друзями  в хованки?  (В капелюсі чарівника)

10.  Що з ним сталося? (Перетворився в страховисько)

11.  Чому  друзі  мало  не  побились  під  час  гри  в  хованки? (Страховисько стало видавати себе за Мумі – троля)

12.  Хто врятував Мумі – троля? (Мама)

Вікторина   «Кому належать слова»

1.  «Клянусь своїм хвостом» (Мумі-тато)

2.  «Я  побажала  б  собі  очки,  як  в  дерев’яної  королеви»  (Фрекен Снорк)

3.  «В  мене  важко  на  серці,  тому  що  Снусмумрик  пішов!»  (Мумі-троль)

4.  «Моя сумка пропала. А мені без неї не обійтись!» (Мумі-мама)

5.  «У  мене  є  план,  але  він  стосується  тільки  мене одного!» (Снусмумрик)

6.  «Я  буду  займатися  ботанікою!..  Зберу  найкращий  гербарій  на світі» (Хемуль)

7.  «Я хочу власну лодку!» (Сніф)

8.  «Це винятковий випадок! Необхідно провести збори!» (Снорк)

Літературний диктант

1. Чому  сім’я  мумі  –  тролів  вирушила  з  друзями  до  річки? (Відпочити)

2. Як  це  характеризує  сім’ю?  (Що  вони  дружні,  їм  цікаво  бути (разом)

3. Яку назву дала лодці Мумі – мама, знайдену на березі річки? (Пригода)

4. Як називається острів на який прибули мандрівники? (Острів Хаттіфнатів)

5. Чому  Хаттіфнати  не  чули  ні  слова  з  розмови  Хемуеля  та Снусмумрика? (В Хаттіфнатів немає вух)   

6. Навіщо Хаттіфнати залізли до Мумі – сім’ї в намет, в якому вони перечікували грозу? (За барометром)

7.  Чому  Хаттіфнати      покинули    острів? (Їх  називали  Вічними  Мандрівниками)

8.  Як  мама  запропонувала  використати  золото,  знайдене  на острові? (Шматками золота обкласти квіткові клумби)

 

В що перетворював Капелюх Чарівника дані предмети:

Шкаралупу від яєць – (в 5хмаринок)

Комашиного лева – (в Їжачка)

Словник іноземних мов – (слова, як гусінь розповзались в різні сторони)

Пісок – (в воду)

Річкова вода – (в фруктовий сік)

Клубок ниток – (в джунглі)

Ягоди вишні – (в рубіни)

Інтерактивна вправа «Впізнай героя»

  1. Схожий на біленького бегемотика, який встав на задні лапи. Любить справедливість,  чесність.  Це  узагальнений  образ  всіх  дітей,  які  живуть  на світі.  (Мумі – троль)
  2. Світло  –  зелененька,  міняє  колір  в  залежності  від  настрою, пухнастенька. Любить  танцювати  і  навішувати  на  себе    різні  прикраси.  (Фрекен Снорк)
  3. Дуже хвилюється, боячись не вгадати, що захочуть на солодке її нові гості в день свого народження і  «скільки  подушок їм потрібно під голову». (Мумі – мама)
  4. Любить  влаштовувати  збори  і  бути  на  них  головою  і  секретарем. (Снорк)
  5. Вважає, що «будинок мумі – тролів має бути повним чудових куточків і  таємних  кімнат,  драбин,  балконів  і  веж.  Хто  ж  не  захоче  жити  в  такому будинку!  (Мумі – тато)
  6. Філософствує  і  не  бачить,  що  іншим  приходиться  за  ним доглядати.(Ондатр)
  7. Вільна істота, він не обтяжує своє життя речами. Хороший товариш. Іде на всю зиму в теплі країни. (Снусмумрик)
  8. Жадібний, боягузливий і лінивий. (Сніф)
  9. Педантичний вчений – колекціонер. Любить порядок, колекціонує все на світі. Мало що помічає, крім своїх марок і    рослин. (Хемуль)
  10. Холодна  з  пустими  очима,  від  однієї    її  присутності  замерзає  все навкруги.   (Морра)
  11. Маленькі  вічні  мандрівники,  які  уособлюють  людську  холодність. (Хаттіфнати)

 

Інтерактивна вправа «Встанови відповідності»

1.  Справедливий, чесний                               а) Мумі – мама

2.  Вчений, колекціонер                                  б) Снусмумрик

3.  Хороший товариш, але ходить                    в) Хемуль   

     подорожувати без друзів

4.  Добра, хазяйновита                                   г) Ондатр

5.  Міняє колір в залежності від                       д) Фрекен Снорк

    настрою

6. Філософ                                                      е) Мумі – троль

Відповіді:  1-е, 2-в, 3-б, 4-а, 5-д, 6-г

 

Вправа: закінчити речення.

Перлини, груші, крокодили викладалися у формі … . (зірки з хвостом)

Це було знаком … . (комети)

Мумі-троль вирушає до … (обсерваторії) разом із … . (Сніфом)

Мумі-троль знаходить друзів: …, …, ,…, … . (Снухмумрика,  Хемуля, брата та сестру Снорків)

Комета прилітає … . (7 жовтня о 8 годині 42 хвилини 4 секунди)

 

Літературний диктант

Т. Янсон «Комета прилітає», «Капелюх чарівника»

1. Туве Янсон – знаменита (фінська) письменниця.

2. Будиночок Мумі-тролів знаходився у чудовій (Долині)

3. Про кінець світу Мумі-тролям розповів (Ондатр)

4. Землі зупиниться, якщо прилетить лиха (комета)

5. Мумі-тролі пережили випробування, тому що були (разом)

6. Після повернення героїв додому Мумі-мама запропонувала з’їсти торт прямо на (ганку)

7. Під час першої весняної прогулянки друзі знайшли чудовий (чорний капелюх)

8. Улюбленим заняттям Мумі-тата було (читання газет)

9. Знайдений капелюх вирішили використати у якості (кошика для сміття)

10. Яєчна шкаралупка, потрапивши до капелюха, перетворилася на (п’ять білих хмаринок)

11. Сховавшись у капелюсі, Мумі-троль перетворився на (чудернацьке звірятко)

12. Зміненого Мумі-троля змогла упізнати лише (його мама)

Тести за змістом повісті  “Капелюх  Чарівника”

  1. Як родина мумі-тролів готувалася до зими?

       а) ретельно;

       б) заготовляли їжу;

       в) бенкетували.

  1. Скільки днів і ночей проспав Мумі-троль?

       а) сто;

       б) дев’яносто;

       в) сто двадцять.

  1. Де Мумі-троль знайшов Нюхмумрика?

       а) біля домівки;

          б) біля річки;

              в) у садку.

  1. Що знайшли Чмих, Мумі-троль і  Нюхмумрик на вершечку гори?

       а) кам’яну піраміду;

          б) дзеркало;

             в) капелюх.

  1. На що перетворились яєчні шкаралури, які поставили в капелюх?

       а) на кораблики;

          б) на хмаринки;

              в) на м’які ковдри.

  1. Чим був засмучений Гемуль?

        а) його колекція марок була довершеною;

           б) загубив цінну марку;

               в) не зміг придбати нових марок.

  1. На кого перемінився Мумі-троль у чарівному капелюсі?

       а) на Мурашиного Лева;

          б) на крихітного їжачка;

             в) на чудернацьке звірятко.

  1. Де заховали чарівного капелюха Нюхмумрик і Мумі-троль?

       а) у печері;

          б) у лісі;

             в) у темних хащах.

  1. Куди відправилась родина Мумі-троля?

       а) на берег моря;

          б) на прогулянку;

             в) до лісу.

  1. Кого злякався Гемуль у лісі?

       а) чарівника;

          б) гатіфнатів;

             в) невідомих йому звірів.

11. Що шукали гатіфнати у курені родини Мумі-троля?

       а) Гемуля;

           б) капелюх;

                в) барометр.

  1. Що шукав чарівник триста років?

       а) Королівський Рубін;

           б) валізу з рубінами;

               в) свій капелюх.

 

Відповіді до тестів

  1. А.
  2. А.
  3. Б.
  4. В.
  5. Б.
  6. А.
  1. В.
  2. А.
  3. А.
  4. Б.
  5. В.
  6. А.

Тема: У колі добрих героїв. Творчість Роальда Дала, Туве Янсон

ТЕСТИ

1. Що  стало причиною шаленого попиту на шоколад від Віллі Вонки?

А) знижена ціна;        Б) «золотий білет» під обгорткою;              В) вдалий рекламний хід.

2. Чому Чарлі передумав іти на фабрику?

А) хотів продати свій білет;        Б) загубив свій білет; В) батьки не пускали.

3. Яке слово було важко вимовити Віллі Вонка?

А) імена дітей;   Б) «Добрий день!»;    В) «батьки».

4. Жуйка-обід мала замінити…:

А) томатний суп, картоплю фрі та морозиво;        Б) грибний суп, ростбіф зі смаженою картоплею та чорничний пиріг;           В) томатний суп, ростбіф зі смаженою картоплею та чорничний пиріг.

5. Чим традиційно закінчуються відвідини фабрики кожного з дітей?

А) маленьким подарунком на згадку;          Б) повчальна пісня ума-лумп;    

В) прощальне слово господаря.

6. Що заважає бути кондитером-генієм, на думку Віллі Вонка?

А) сімя;    Б) розваги;       В) відсутність досвіду у справі.

7. У якій країні Туве Янсон вшановують як справжнього національного героя?

А) Німеччина;            Б) Фінляндія;             В) Швеція.

8. Що любив записувати Мумі-Тато?

А) пісні;            Б) рецепти;               В) мемуари (спогади).

9. Мумі-Тролі жили:

А) на високій горі;             Б) у глибокій ямі;              В) у прекрасній Долині.

10. На чому або кому мумі-тролі вперше побачили магічну силу капелюха?

А) Мумі-Тато;            Б) Король із Каліфорнії;              В) яєчна шкарлупа.

11. Що колекціонує Гемуль?

А) рубіни;         Б) рослини;               В) рожеві хмаринки.

12. Якій художній засіб використано у виразі «Чарівник мав високого чорного капелюха»?

А) епітети;                Б) метафора;             В) антитеза.

 

Ключі до тестів: 1б, 2а, 3в, 4в, 5б, 6а, 7б, 8в, 9в, 10в, 11б, 12а

Категорія: Читайлик | Додав: Anet2111 (04.04.2017)
Переглядів: 8584 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 2.0/3
Всього коментарів: 0
Имя *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 243

Заставська Ганна Володимирівна
uCoz
счетчик посещений