Субота, 17.04.2021, 17:19
Вітаю Вас Гість | RSS

Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Гості сайту

Каталог статей

Головна » Статті » Для моїх учнів!

Тематичні контрольні роботи 6 клас

КОНТРОЛЬНА РОБОТА ЗА ТЕМОЮ «МІФИ НАРОДІВ СВІТУ»

(ДАВНЬОГРЕЦЬКІ, ДАВНЬОІНДІЙСЬКІ, ДАВНЬОЄГИПЕТСЬКІ МІФИ)

Варіант 1

Тестування (4 бали)

  1. Література — це...

А мистецтво звуків;

Б  мистецтво слова; (Відповідь: Б)

В мистецтво фарб;

Г мистецтво символів.

 

  1. Епос, лірика, драма — це...

А жанри літератури;

Б  види літератури;

В роди літератури; (Відповідь: В)

Г напрями літератури.

 

  1. Яку таємницю знав Прометей?

А Причину зміни дня і ночі;

Б  таємницю німфи Ехо;

В  таємницю Нарциса;

Г   таємницю смерті Зевса. (Відповідь: Г)

 

  1. Ким здалися Дедал і Ікар тим, хто бачив їх під час польоту?

А Птахами;

Б  хмарами;                                  

В зорями;

Г богами. (Відповідь: Г)

 

  1. Персефона в підземному царстві з'їла зерна...

А апельсина;

Б  яблука;                                  

В граната; (Відповідь: В)

Г інжиру.

 

  1. Чого не повинен був робити Орфей, коли повертався із царства мертвих?

А їсти;  

В співати;

Б  малювати;                              

Г озиратися. (Відповідь: Г)

 

  1. Хто допоміг Ману врятуватися під час потопу?

А Величезний птах;         

Б  титани;                                    

В асури;

Г риба. (Відповідь: Г)

 

  1. Змія, з яким щоночі бореться Ра, звуть...

А Апоп; (Відповідь: А)

Б  Шу;     

В Себек;

Г Осіріс.

(5 балів)

9. Дайте визначення поняттю «художній образ». (створена засобами мови узагальнена картина реальної дійсності або переживань митця у формі конкретного, життєво повного явища)

 

10. Поясніть що таке «традиційний образ». Наведіть приклади (це образ, який постійно зустрічається у фольклорі, уособлюючи якісь певні риси характеру, якості, типові для життя ситуації. Н.: зла мачуха, хитра лисиця)

 

11.  Поясніть значення крилатих виразів: Вогонь Прометея (незгасне прагнення до досягнення високої мети).

Піднятися на Олімп (досягти слави)

 

12. Доповніть: Аїд – бог…, Афродіта – богиня …, Аполлон – бог…, Гера – богиня… .

(Аїд (Плутон) – бог підземного царства мертвих,

Гера – дружина Зевса, богиня шлюбу,

Афродіта (Кіпріда або Венера) – богиня коханння і вроди,

Аполлон (Феб) – опікун мистецтва і Муз, бог сонця і світла)

 

13.  Напишіть декількох представників індійського пантеону богів. (Брахма, Вішну, Шива, Сарасваті, Парваті, Лакшмі)

 

Завдання на вибір (3 балів)

14.(1) Назвіть причини виникнення міфів та розкрийте їх роль у житті первісних людей.

або

14.(2) Порівняйте міфи Давньої Греції і Давнього Єгипту

Варіант 2

Тестування (4 бали)

  1. Художній світ твору— це...

А творче осмислення світу автором твору; (Відповідь: А)

Б  реальний світ;

В  читацьке бачення твору;

Г   бачення світу героями твору.

 

  1. Міфологія — це...

А сукупність міфів певної культури; (Відповідь: А)

Б  наука про мовні засоби;

В  жанр фольклору;

Г   рід літератури.

 

  1. Першим подвигом Геракла була перемога над...

А лернейською гідрою;

Б  кіренейською ланню;

В немейським левом; (Відповідь: В)

Г еріманфським кабаном.

 

  1. Нарциса покарала богиня...

А Афродіта; (Відповідь: А)

Б  Гера;                                          

В Артеміда;

Г Деметра.

 

  1. Пігмаліон був...

А співцем;        

Б  різьбярем; (Відповідь:Б)                           

В філософом;

Г музикантом,

 

  1. Із чого з'явився Брахма?

А Із квітки лотоса;

Б  із землі;

В із Золотого Яйця; (Відповідь: В)

Г із чарівного глечика

 

  1. Індійські боги створили ніч, щоб допомогти...

А Ману;    

Б Ямі; (Відповідь:Б)

В Шиві;

Г Брахмі.

 

  1. Щоб повернути Тефнут, боги Шу і Тот перетворилися на...

А собак;        

Б  кішок;                                    

В слонів;

Г мавп. (Відповідь: Г)

(5 балів)

9. Дайте визначення поняттю «міф». (сказання про уявлення давніх народів щодо походження Землі, Всесвіту, явищ природи, про богів та героїв, яке сприймалося людьми як достовірне, істине)

 

10. Поясніть що таке «вічний образ». Наведіть приклади (це образ, що виникнувши в конкретних історичних умовах, набуває очевидної загальнолюдської значущості, і згодом виникає у творчості інших письменників. Н.: Том Сойєр – хлопчик-бешкетник, Полліанна - оптимістка)

 

11. Поясніть значення крилатих виразів: Авгієві стайні (означає надзвичайно забруднене місце, велике безладдя або вкрай занедбані й заплутані справи). Нарцис (самозакохана людина).

 

12. Доповніть: Посейдон – бог…, Афіна – богиня …, Арей – бог…, Деметра – богиня… .

(Посейдон (Нептун) – бог моря,

Деметра (Церера) – богиня родючості і хліборобства,

Афіна Паллада (Мінерва) – богиня мудрості, наук, мирної праці, переможної

Арей (Арес або Марс) – бог війни)

 

13. Напишіть декількох представників єгипетського пантеону богів. (Ра, Тефнут, Апоп, Нун, Нут)

Завдання на вибір (3 балів)

14.(1) Розкрийте жанрові особливості міфу і казки, порівняйте їх.

або

14.(2) Порівняйте міфи Давньої Греції і Давньої Індії

Контрольна робота

Пригоди і фантастика

(Жуль Верн, Р.Л. Стівенсон, Ч. Діккенс, М. Гоголь)

Початковий рівень

  1. «Різдвяний цикл» Ч. Діккенса складається з...

А          3 повістей;

Б           4 повістей;

В          5 повістей;

Г           6 повістей.

 

  1. У «Різдвяній пісні в прозі» Ч. Діккенс використовує...

А          фантастику;

Б           гротеск;

В          сатиру;

Г           іронію.

 

  1. Про кого з героїв повісті Ч. Діккенса «Різдвяна пісня в прозі» йдеться в уривку: «Вичавлювати соки, витягати жили, забивати в труну, загарбувати, захоплювати, заграбастувати, вимагати — все це чудово вмів старий грішник...»?

А          Марлі;

Б           Скрудж;

В          Боб Кретчит;

Г           рудокоп.

 

  1. Твір, що зробив М. Гоголя знаменитим, — це...

А «Тарас Бульба»;

Б «Ревізор»;

В «Мертві душі»;

Г «Вечори на хуторі поблизу Диканьки».

 

  1. «Вечори на хуторі поблизу Диканьки» складаються з...

А 2 частин;

Б 3 частин;

В 4 частин;

Г 5 частин.

 

  1. Колядники в повісті М. Гоголя «Ніч перед Різдвом» співають...

А «Добрий вечір, пане господарю»;

Б «Сійся, родися»;

В «Щедрик, ведрик»;

Г «Нова радість стала».

 

  1. Хто з героїв повісті М. Гоголя «Ніч перед Різдвом» побачив, що на небі немає місяця?

А Кум Панас;

Б Коваль Вакула;

В дяк;

Г козак Чуб.

Середній рівень

  1. Дайте визначення поняттю «пригодницький роман». Наведіть приклади. (Пригодницький роман (фр. roman d'aventures) — роман, сюжет якого насичений незвичайними подіями й характеризується їхнім несподіваним поворотом, великою динамікою розгортання.)

 

  1. Що таке містика та фантастика?

(Містика (від грец. цштікое «прихований», «таємний») надприродні явища і наслідки духовної практики, як зв'язок із потойбічним світом і надприродними силами. Фантастика жанр художніх творів, в якому за допомогою додавання вигаданих, уявних елементів створюється світ, відмінний від сьогоденного, реального. Основною ознакою фантастики є наявність у творі фантастичного допущення — фактора, який не зустрічається або неможливий в реальному світі.)

 

  1. Які містичні та фантастичні елементи автор використовує у повісті «Різдвяна пісня в прозі»?

 

  1. Кому Р.Л.Стівенсон присвятив свій роман «Острів скарбів»? (Пасербнику Ллойду Осборну)

 

      5. Які народні вірування описуються у творі «Ніч перед Різдвом» М.Гоголя? (Віра у відьом і чортів)

Достатній рівень

  1. З якого твору персонаж?

Біллі Бонс

Джим Гокінс                                    «Ніч перед Різдвом»

Ебінезер скрудж                             «Острів скарбів»

Пузатий пацюк                                «Різдвяна пісня в прозі»

Козак Чуб

(Біллі Бонс                                   «Острів скарбів»

Джим Хокінс                                «Острів скарбів»

Ебінезер скрудж                            «Різдвяна пісня в прозі»

Пузатий пацюк                            «Ніч перед Різдвом»

Козак Чуб                                    «Ніч перед Різдвом»)

 

  1. Дайте тлумачення назви повісті Ч.Діккенса «Різдвяна пісня в прозі». (Твір має таку назву, тому що саме на Різдво з героєм сталася важлива подія.)

 

  1. Назвіть твори, які увійшли до збірки М.Гоголя «Вечори на хуторі поблизу Диканьки». («Сорочинський ярмарок», «Утоплена», «Страшна помста», «Ніч перед Різдвом» т.ін.)

 

Високий рівень

  1. Доведіть, що роман Р.Стівенсона «Острів скарбів» є науково-пригодницьким
 

Контрольна робота

Пригоди і фантастика (Жуль Верн, Р.Л. Стівенсон, Ч. Діккенс, М. Гоголь)

Варіант І

Початковий та середній рівні (по 0,5 балів за кожну правильну відповідь)

  1. Образу Діка Сенда в романі Ж. Верна «П’ятнадцятилітній ка­пітан» у моральному плані протистоять образи:

а) Негоро та Гарріса;

б) капітана Халла та містера Велдона;

в) місіс Велдон та її сина Джека;

г)  негрів Тома і Бата.

 

  1. Команда шхуни-брига «Пілігрим» разом із капітаном загинула:

а) під Час бурі та шторму;

б) від куль піратів;

в) під час полювання на кита;

г)  від підступних дій кока Негоро.

 

  1. У пакеті, який Джим передав лікарю Лівсі, були:

а) зошит і конверт;                        

б) гроші й папери;

в) документи і портрет;                  

г) записник і перо.

 

  1. Кузен Бенедикт у творі Ж. Верна — втілення образу:

а) простакуватого невдахи;

б) самовідданого вченого;

в) мужнього мореплавця-дослідника;

г) байдужої до всіх і всього на світі людини.

 

  1. Скрудж зустрівся в різдвяну ніч із такою кількістю духів та привидів:

а) чотирма;

б) п’ятьма;

в) трьома;

г) двома.

 

  1. «Потайний, замкнутий, самотній, він ховався у свою ракови­ну, як устриця. Душевний холод заморозив ізсередини старечі риси його обличчя, загострив гачкуватий ніс, зморщив шкіру на щоках, скував ходу, змусив посиніти губи й почервоніти очі, зробив крижаним його скрипливий голос. І навіть щети­нисте підборіддя, рідке волосся й брови, здавалось, укрилися памороззю». Це — портрет:

а) Вакули;

б) Пацюка;

в) Скруджа;

г)  Марлі, компаньйона Скруджа.

 

  1. Кульмінація в повісті М. Гоголя «Ніч перед Різдвом» це:

а) рішення Вакули втопитися з горя;

б) благословення батьком шлюбу Вакули з Оксаною;

в) приборкання Вакулою чорта;

г)  візит до Пацюка.

 

  1. Коваль попросив у цариці:

а) золоту скриню;

б) черевички;

в) весільну сукню;

г) кожушок із царського плеча.

 

  1. Продовжте речення: «Географічний роман побудований на...» (географічному тлі)

 

  1. Назвіть головного героя роману «П’ятнадцятилітній капітан». (Дік Сенд)

 

  1. Хто з героїв повісті М. Гоголя «Ніч перед Різдвом» побачив, що на небі немає місяця.(козак Чуб)

 

  1. Продовжте речення: "Різдвяний цикл Діккенса складається з … (п’яти повістей: «Різдвяна пісня у прозі» (1843), «Дзвони» (1844), «Цвіркун за вогнищем» (1845), «Битва життя» (1846), «Одержимий» (1848)

 

Достатній рівень (1,5 бали за правильну відповідь)

  1. Розкрийте образ головного героя роману Ж. Верна «П’ятна­дцятилітній капітан» Діка Сенда.

 

  1. Розкрийте образ Скруджа та з’ясуйте причини його духовного переродження.

 

Високий рівень (3 бали за докладну й обґрунтовану відповідь)

Виконайте одне із завдань.

а) Напишіть твір «Моральні якості кращих героїв творів Ж. Вер­на, які я хотів би наслідувати».

б) Напишіть твір "Різдво в житті героїв вивчених творів та нашому житті"

в) Складіть казку з використанням веселих історій фантастичних героїв.

 

 

 

Контрольна робота

Пригоди і фантастика (Жуль Верн, Р.Л. Стівенсон, Ч. Діккенс, М. Гоголь)

Варіант II

Початковий та середній рівні (по 0,5 балів за кожну правильну відповідь)

  1. Джим, підслуховуючи матросів, що домовлялися про змову проти капітана й судновласника, перебував:

а)  у трюмі;                        

б) у каюті капітана;

в)  на камбузі;                   

г) у бочці з яблуками.

 

  1. Корабель «Пілігрим» змінив свій курс через те, що:

а) його відкинула потужна океанська течія;

б) Негоро зіпсував мотор;

в) матроси збунтувалися;

г) Негоро зіпсував компас.

 

  1. Найсильнішим серед членів екіпажу й пасажирів шхуни був:

  а) Том;                            б) Геркулес;

в) Негоро;                      г) капітан Халл.

 

  1. Собака Дінго ненавидів корабельного кока, тому що:

а) той не давав йому їсти, проганяв;

б) той не хотів, щоби пса забирали з напівзатонулого корабля;

в) Негоро пограбував і вбив його хазяїна;

г) Негоро колись викинув Дінго маленьким цуценям на вулицю.

 

  1. Першим до Скруджа в повісті Ч. Діккенса «Різдвяна пісня в прозі» завітав:

а) Дух Минулого;

б) Привид Марлі;

в) Дух Сьогоднішнього Різдва;

г) Дух Майбутнього.

 

  1. «...Справді був колись запорожцем; але чи його прогнали, чи він сам утік із Запорожжя, цього ніхто не знав. ...Хоч на зріст і невеликий, але вшир був досить важкий. До того ж шарова­ри, які носив він, були такі широкі, що хоч як би він ступив, ніг зовсім було не помітно, і, здавалося, горілчаний кадовб су­нув вулицею». Це — портрет:

а) Вакули;

б) Скруджа;

в)чорта;

г) Пацюка.

 

  1. Кульмінація повісті «Різдвяна пісні в прозі» Ч. Діккенса — це:

а) поява привида Марлі;

б) присутність Скруджа на власному похованні;

в) відвідування Скруджем у Минулому свого дитинства;

г) прихід зміненого Скруджа до свого племінника на різдвяний обід.

 

  1. Найбільше вразило Вакулу в палаці:

а) вбрання цариці;

б) картина на стіні;

в)   мідна ручка;

г)   сходи палацу.

 

  1.  Хто головний герой «Різдвяної пісні в прозі» Ч. Діккенса. (Ебенезер Скрудж)

 

  1. Продовжте речення: «Вечори на хуторі поблизу Диканьки» складаються з... »  (2 частин)

 

  1. Продовжте речення: «У романі Ж. Верна “П’ятнадцятилітній капітан” у популярній формі викладаються знання з...» (біології та географії).

 

  1. Кому Р.Л.Стівенсон присвятив свій роман «Острів скарбів»? (Пасербнику Ллойду Осборну)

 

Достатній рівень (1,5 бали за правильну відповідь)

  1. Схарактеризуйте образ Геркулеса (або будь-кого з друзів чи не­другів п’ятнадцятилітнього капітана).

 

  1. Розкрийте образи Вакули й Оксани в їхньому розвитку.

 

Високий рівень (3 бали за докладну й обґрунтовану відповідь)

 Виконайте одне із завдань.

а) Висловіть свої судження про роль учених-мандрівників у до­слідженнях природи, про які йшлося в романі Жуля Верна «П’ятнадцятилітній капітан».

б)   Напишіть твір «Національні традиції у творах Ч. Діккенса та М. Гоголя».

в)   Складіть різдвяну казку.

  КОНТРОЛЬНА РОБОТА ЗА ТЕМОЮ «ПОЕТИЧНЕ БАЧЕННЯ СВІТУ»

(ТВОРЧІСТЬ МАЦУО БАСЬО, Р. БЕРНСА, Г. ЛОНГФЕЛЛО, ДЖ. РОДАРІ)

 

Контрольна робота за тематичними блоками «Образ майбутнього в літературі: творчість Р. Д. Бредбері та Р. Шекпі» й «Сучасна література. Зро­стання і взаємини зі світом: творчість К. Нестлінґер, А. Ліндґрен, М. Енде»

(переглянути скачати)

 

 

 

Категорія: Для моїх учнів! | Додав: Anet2111 (11.11.2016)
Переглядів: 14758 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 3.3/3
Всього коментарів: 0
Имя *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 243

Заставська Ганна Володимирівна
uCoz
счетчик посещений